sabato 31 maggio 2014




 Va impartasesc acum ,in imagini si explicatii un traseu din Valea Doftanei-Secaria din Prahova. Recomandat amatorilor de mtb- off road in lungime de 10-15km. cu un grad de dificultate intre usor si mediu ( depinde de pregatirea fizica si experienta fiecaruia), cu usoare si putine portiuni de push bike dar care iti permit admirarea culmilor muntilor Baiului .Coborari ,pe unele portiuni destul de tehnice,dar daca le iei un pic mai lejer nu pun mari probleme.
 Se poate porni intr-un tur de o zi (portiunea descrisa de mine aici se poate face usor in 3ore si lejer in 4ore) din Campina-PH urmand soseaua catre barajul Paltinu si loc. Valea Doftanei pana la intersectia cu drumul spre Secaria (101S).
 Sau se poate porni din Comarnic pe drumul spre Secaria (1 B ) , se traverseaza loc Secaria si se urca spre Valea Doftanei pana la statia de relee ( plaiul Secariei). Pentru cei ce pleaca din Comarnic ,pot gandi intoarcerea in coborare la Campina.



 Deci odata ajunsi in varful Secariei ( plaiul Secariei) din spatele statiei de relee pleaca un drumeag de pamant catre nord si dupa 100-200 de m. continua printre gradini . Traversate gradinile ajungeti in islazul Secariei iar de pe un varfulet porneste un drum spre apa Floreiului. Coborarea nu e prea dificila totusi necesita un pic de atentie si va recomand s-o faceti vara sau spre sfarsitul verii cand e mai uscat. Daca va plac noroaiele o puteti face oricand. Odata ajunsi jos in valea Floreiului urmati drumul in coborare( in jos pe firul apei)vreo 100m si apoi la stanga este un vad in rau ce va trece in partea cealalta. Daca e vara uscata n-aveti probleme de trecere prin apa Floreiului si e si un prilej de racorire .

















 Daca totusi ati prins ceva noroi asta e un bun prilej sa va spalati bicicletele. Totul e sa suportati apa rece de munte.                                                                   Imediat dupa ce-ati trecut raul incepeti urcarea cu un pic de push tinand un pic dreapta pe marginea gradinilor. In unele locuri drumul nu se recunoaste dar nu va pierdeti cu firea , continuand urcarea nu aveti unde ajunge in alta parte decat in varful izlazului de deasupra Tesilei (Valea Doftanei) numit si Stana Rusului. De acolo de sus se vede drumul ce va poarta, intr-o coborare pe care puteti s-o abordati in diverse maniere( agresiv, cuminte, tip "pensionar" ), in doua locuri la alegerea voastra. La iesirea din islaz pe "Valcel"   daca urmati mereu drumul , sau daca din ultimul varfulet o faceti un pic la stanga dati in iesirea islazului ce va poarta "la pod la Draganescu"- Traisteni.






 Urcarea spre Islazul de pe Stana Rusului va ofera panorama muntilor Baiului




 Daca faceti acest traseu in  perioadele de primavara (pana la 1 iunie) sau toamna (dupa 1 septembrie), trebuie sa tineti cont ca ciobanii sunt cu oile pe vai si deci si cu cainii lor. Daca sunteti mai multi nu sunt probleme dar in 2-3 situatia se schimba. In intalnirea cu un caine ciobanesc incepeti sa-i vorbiti de cum il vedeti folosind un ton autoritar si chiar cele mai urate injuraturi pe care le cunoasteti. Expresia uzata in aceste parti e "Niii la oiiii, ma , tu-ti mama mati! " E singurul limbaj ce-l cunosc si respecta acesti caini, dar pentru precautie sa aveti aproape si-un bat dar fara sa-l uzati ci doar sa-l aratati. Vara nu-s probleme de acest gen cu oile sus in munte.

 Pasunile Steiesei pe fundal si valea Floreiului

Deci iesirile din islaz dau toate in drumul principal Valea Doftanei-Campina si puteti cobora spre Campina ,sau daca ati venit din Comarnic , cobora-urca-cobora-urca-cobora.
 Varful islazului din Stana Rusului

 Fiecare tura se termina in mod onorabil si constiincios la bufet cu bere rece si ....

cateodata ,cand foamea impunge chiar si cu mici la gratar.                                                                       Va salut cu un "Drum bun si Bere Rece ! "

1 commento: