sabato 2 maggio 2015


Casteldelci
Parcul national " Foreste Casentinese Falterona Campigna " se gaseste la granita regiunilor Emilia- Romagna siToscana , fiind format din masivele Falterona (1654 m alt.), Monte Falco (1658 m. alt.) si o pleiada de creste cu inaltimi cuprinse intre 1200 si 1400 m. alt., impadurite cu foioase si rasinoase si faramitata de vai adanci in fundul carora fierb navalnice si salbatice paraie ce uneori se sinucid in ametitoare cascade.
Parcul regional Sasso Simone Simoncello - provinvia Pesaro - Urbino 

un rasarit vazut din apropiere de Balze - Monte Fumaiolo de unde izvoraseste Tibrul / Tevere raul sacru al Romei



Asa cum este si denumit , parcul  e o zona de prezervare a naturii sub toate aspectele ei si datorita densitatii habitative ( zona e aproape nelocuita) scazute si activitatii economice atent supravegheata si oricum minimalizata  pe cat posibil constituie una din putinele locuri incontaminate ale Europei. Pe cand unii in alte parti alte parti ale continentului siluiesc natura vanzandu-si pe nimic viitorul urmasilor lor , altii creeaza zone de rezerva biogenetica , oaze de natura primordiala.
De fapt padurea Casentineza este o insumare de paduri cum ar fi cea di Campigna , cea di Scodella , cea di Camaldoli si Lama  intrerupte de mici asezari montane ( grupuri de case) preponderent turistice.

In antichitate monte Falterona  era un munte sacru unde triburile etrusche isi aveau sanctuarele religioase. Tot de aici izvoraste si celebrul Arno , raul ce traversand Firenze (Florenta) a fost impodobit cu negustorestile poduri ce acum fac atractia turistica a  maretei capitale a Marelui Ducat de Toscana.




In evul mediu , ducatul toscan ( de fapt aproape o republica) a constituit in aceasta zona un fel de regie ( Opera del Domo di Firenze ) ce a contribuit cu exploatarile forestiere la necesarul de material de constructie pentru edificarea "buricului" arhitectonic fiorentin -Domul. Si nu numai . Numeroasele palate ce acum gazduiesc celebre si asiduu vizitate muzee fiorentine cu lemnul acestor paduri au fost cladite. Celebra cupola a domului desenata si construita de nu mai putin celebrul arhitect Bruneleschi a fost ridicata folosind falnicii brazi casentinezi.


ponte romanico - Pietrapazza


Pietrapazza



Strabatenza
Parcul national ia fiinta la inceputul secolului 20 si astfel  se rationalizeaza exploatarile forestiere iar la jumatatea secolului are loc o majora migrare a populatiei  taranesti atrase de mirajul boom-ului economic catre orase , unde viata era mai usoara si ademenitoare. Acest lucru a contribuit in maniera semnificativa la revigorarea naturii in zona , padurea stralucind acum in toata splendoarea ei. Omul cu necesitatile si aspiratiile sale ramane in continuare cel ,mai mare dusman al padurii.Chiar daca la noi se chiama ca suntem frati cu codrul ramanem mereu dusmanul sau neobosit.



cimitir











Casanova delle Alpe



Aceasta splendoare a naturii , unde singurul zgomot  este facut de vietuitoarele naturii , de vant sau susurul paraielor ( masinile de orice fel sunt interzise , iar un zgomot de motor se aude , va asigur eu  de la km.distanta) este strabatuta de un labirint de poteci ce fac deliciul amatorilor de drumetii cu piciorul sau cu bicicleta si a fotografilor pasionati de natura .



fontana delle Cavalle
Prin alte parti padurarii , pentru a-si acoperi jecmaneala au inventat jenantul termen "igienizare" a padurii. Aici copacul doborat la pamant din diverse motive , este lasat la locul lui sa-si continuie ciclul  asa cum a facut de milenii fara nicio igienizare. Singura operatie permisa pe teritoriul parcului este mentinerea drumurilor de acces turistic ( care sunt impecabile ) si amenajarea din loc in loc de popasuri de odihna si izvoare unde drumetul insetat sa-si racoreasca setea.




In comparatie cu cei care-si bat joc de conceptul de rezervatie a naturii, altii creeaza adevarate banci  genetice . De fapt toate padurile zonei se numesc  rezervatii biogenetice prezervand bio diversitatea si puterea de regenerare a padurii.





Gli Scalacci - drumul spre Passo dei Mandrioli


pista de enduro Becca - Bagno di Romagna 
De la marginea estica a parcului incepand de la passo dei Mandrioli ( trecatoarea vacarilor ), din varfurile Poggiaccio ,Carpano , Casteluccio ,Scalacci coboara inspre est spre statiunile termale recunoscute si cautate in toata peninsula italica - S. Piero in Bagno si Bagno di Romagna, o multime de poteci folosite si pretuite de amatorii de senzatiile adrenalinice ale coboratului pe bicicleta. Alternanta de creste golase , portiuni de padure deasa, si pasuni verzi este folosita ca spatiu de confruntare sportiva  de catre amatorii de enduro si cross- country. Un alt loc  de atractie turistica este si barajul si lacul de acumulare Ridracoli ascuns intre vaile strajuite de varfurile Palestrinei si Cerviala.

poteci pe creasta Becca -  Bagno di Romagna

Acest parc se poate ajunge din Roma sau de la Litoralul Adriatic utilizand autostrada E45 Roma - Cesena / Ravenna  sau din Firenze sau Arezzo via Bibbiena. Nu ocoliti insa nici nenumaratele variante alternative provinciale extrem de pitoresti si incantatoare . Calitatea drumurilor e acceptabila , iar peisajul merita sa ajungi la destinatie un pic mai tarziu. Drum bun ( lectura placuta ) si luati aminte : Respectati si iubiti natura asa cum e ea !





Castelul din SantAghata Feltria -provincia Rimini

Nessun commento:

Posta un commento